• Het Europese parlement gaat debatteren over de inmenging van Elon Musk in verschillende Europese verkiezingen.
  • Musk heeft via X kritiek geuit op een aantal Europese politici en sprak in een opiniestuk zijn steun uit voor de Duitse radicaal-rechtse partij AfD.
  • De Duitse regering beschuldigt hem van inmenging en zowel de Franse president als de Spaanse premier zijn zeer kritisch over Musks uitspraken.
  • Lees ook: Europa wil met een eigen satellietnetwerk een alternatief hebben voor Starlink van Elon Musk

Het Europees Parlement gaat debatteren over de politieke bemoeienis van techmiljardair Elon Musk in diverse Europese landen. De parlementariërs noemen zijn inmenging een van de “nieuwe gevaren die onze democratieën bedreigen”.

Het debat is aangevraagd met de titel ‘Elon Musk en het misbruik van sociale media – bedreigingen voor de Europese democratie’, zo zegt een woordvoerder van de sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement, die het debat aanvroegen.

De fractie wil in het debat onder meer van de Europese Commissie horen of de recente uitspraken van Musk in strijd zijn met de digitale wetgeving van de Europese Unie. “Wij zullen ons uiterste best doen om onze burgers en de Europese democratie te verdedigen”, schrijft fractievoorzitter Iratxe García Pérez op X.

De Amerikaanse miljardair Musk is eigenaar van X. De afgelopen tijd uitte hij onder meer via zijn platform kritiek op een aantal Europese politici. Eind december sprak hij in een opiniestuk in de Duitse krant Welt am Sonntag zijn steun uit voor de radicaal-rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD).

De Duitse regering heeft hem daarop beschuldigd van inmenging in en beïnvloeding van de Bondsdagverkiezingen die in februari worden gehouden. Eerder deze week uitte de Franse president Emmanuel Macron kritiek op Musk. Woensdag heeft de Spaanse premier Pedro Sánchez naar Musk uitgehaald.

De Europese Commissie wil al twee dagen niet ingaan op vragen van journalisten over de Europese bemoeienis van Musk. "Het is een politieke keuze om het politieke debat hierover niet verder aan te wakkeren", zei een woordvoerder van de Europese Commissie dinsdag.

Musk zou naar plan kijken om Britse premier af te zetten

Musk heeft in besloten kring met bondgenoten gesproken over de vraag hoe de Britse premier Keir Starmer voor de volgende algemene verkiezingen als premier van het Verenigd Koninkrijk kan worden afgezet, meldt zakenkrant Financial Times op donderdag.

De krant baseert zich op bronnen die bekend zijn met de zaak. Musk, een bondgenoot van de aanstaande Amerikaanse president Donald Trump, heeft de afgelopen tijd kritiek geuit op Starmer en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Hij heeft onder meer opgeroepen tot het vertrek van de Britse premier, die volgens hem in de gevangenis zou moeten zitten.

De ingewijden zeggen dat Musk informatie heeft ingewonnen over het vergroten van de steun voor andere politieke bewegingen om een regeringswissel af te dwingen. "Zijn standpunt is dat de westerse beschaving wordt bedreigd", zegt een van hen tegen de Britse zakenkrant. De rijkste man ter wereld eist ook de vrijlating van de uiterst rechtse activist Tommy Robinson.

LEES OOK: Strijd tussen techmiljardairs - Sam Altman noemt Elon Musk een echte ‘pestkop’ die graag het gevecht met rivalen aangaat